Już w sobotę w Grucznie startuje tegoroczny Festiwal Smaku! To już siedemnasta odsłona tej imprezy zrzeszającej miłośników rzemiosła kulinarnego i naturalnego jedzenia.

Przez najbliższy weekend, 19-20 sierpnia, dolina przy Starym Młynie w Grucznie znów zamieni się w serce polskiej tradycyjnej kuchni. W ten weekend bowiem miejsce ma 17. Festiwal Smaku, impreza, która od lat ściąga miłośników tradycyjnej kuchni z całego kraju. Co roku na festiwalu swoje wyroby prezentuje ponad setka wystawców. Nie inaczej będzie w tym roku.
Co ciekawe, festiwal w swojej początkowej formie zrzeszał pszczelarzy i nalewkarzy. Z czasem jednak impreza zaczęła cieszyć się coraz większą uwagą. Najpierw wśród pasjonatów i ekspertów kulinarnych oraz wśród lokalnej społeczności. Potem w naturalny sposób Festiwal Smaku wzbudził zainteresowanie osób z całej Polski. Wszystkich uczestników imprezy łączy zamiłowanie do tradycji, rzemiosła i naturalnego jedzenia.
Regionalne smakołyki w wielu odsłonach
Jakie pyszności zaproponuje nam Festiwal Smaku? Zdecydowanie całą mnogość. Wedle słów organizatorów zdegustować można będzie między innymi syrop z buraka cukrowego, zwyczajowo zwany fiutem. Wszelkich żartownisiów uspokajamy – jest to autentyczna nazwa tego specyfiku. Ponadto do uraczenia naszych kubków smakowych znajdziemy m.in. gęsią okrasę, półgęski, wędliny takie jak serwolatka, polska surowa, czy metka. Pojawią się również np. domowe krówki, sery owcze, chłodnik na ćwikle i cielęcinie, soki owocowe i nalewki.
Oprócz wszelkich atrakcji związanych z jedzeniem i degustacją imprezę uświetnią również m.in. pokazy psów pasterskich. Zwierzęta te wciąż pracują na gruczeńskiej ziemi – na lokalnych zboczach bowiem wypasają się owce. Ponadto w harmonogramie znajdziemy pokaz starych ciągników, a także zwiedzanie młyna. Podczas festiwalu poznamy również wyniki paru konkursów – Smak Roku, w którym rywalizowało ponad 80 znakomitych produktów, Nalewka Roku, gdzie ocenianych jest ponad 200 zgłoszonych trunków, Miód Roku, Destylat Roku oraz konkurs na najlepsze wydawnictwo kulinarne.
Festiwal Smaku organizuje Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły — pozarządowa organizacja zaangażowana w promocję i ochronę dziedzictwa przyrodniczego, kulturalnego i kulinarnego tego regionu. Dzieje się to przez organizację różnych wydarzeń, wydawnictwa oraz opiekę nad zabytkami. Patronat nad imprezą ma Stowarzyszenie na Rzecz Polskiego Kunsztu Rzemieślniczego Wolny Kraft.